ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

“ОПЛІЧ”- партнерство для зростання

“ОПЛІЧ”- партнерство для зростання

Про конференцію, створення асоціації та перспективи.

Конференція ““ОПЛІЧ”- партнерство для зростання” відбулась у Львові. Учасники Львівського регіонального партнерства зайнятості “ОПЛІЧ” підвели підсумки роботи Проєкту, обговорили актуальні питання місцевого ринку праці та визначили перспективи співпраці.

“Тільки разом ми можемо досягти спільної мети” - сказав Джемал Ходжич, старший технічний радник Проєкту Міжнародної організації праці. У своєму вітальному онлайн - зверненні він високо оцінив роботу регіонального партнерства зайнятості "ОПЛІЧ", висловив впевненість у сталості партнерства. ( з 2019 р.МОП допомагає впроваджувати місцеве партнерство зайнятості в Україні).

Про гідні умови праці, людські ресурси, вплив кризи, потреби в робочій силі йшлося на пленарному засіданні “Партнерство для розвитку”. Цікаві факти розкрив Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики ЛОВА.  На даний час в економічному секторі області не ідентифіковано 120 - 150 тисяч людей. Невідомо де вони працюють і чи працюють взагалі. В період пікового навантаження на Львівщині перебувало від  500 до 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб, проте лише 8 тисяч із них офіційно звернулись до центрів зайнятості у пошуку роботи. Ідея детінізації економіки вимагає наполегливого підходу. Потрібно надати переконливі мотиви та стимули для того, щоб люди активно залучалися до реального сектору економіки.

Зайнятість та розвиток підприємництва є ключовими потребами будь - якої громади. Без податків не можливий її розвиток. Наприклад, у Львівській територіальній громаді, 80% бюджету формуються за рахунок податків з доходів фізичних осіб та  єдиного податку, що сплачують підприємці. На необхідності підтримки розвитку бізнесу в громадах акцентувала Вікторія Довжик, директорка департаменту фінансової політики Львівської міської ради.

Про існуючі державні програми для розвитку власної справи, компенсації роботодавцям, перенавчання якими можна скористатись у центрах зайнятості розповів Василь Барилюк директор Львівський обласний центр зайнятості голова ЛРПЗ "ОПЛІЧ".

Десятки місцевих та релокованих бізнесів, жителів області та внутрішньо переміщених осіб отримали підтримку, як переможці конкурсів  “Опліч”. Завдяки цій фінансовій підтримці додатково створено понад сто нових робочих місць.

"Виклики та можливості - архітектори змін"- під час цієї дискусійної панелі наші незламні  учасниці, переможниці грантового конкурсу  для малих та середніх, релокованих та місцевих бізнесів розмірковували про можливості розвитку виробництва в кризовій ситуації.

Були презентовані надихаючі історії тих, хто знайшов прихисток на Львівщині під час воєнних дій. Учасники мали можливість ознайомитись  з продукцією, послугами підприємиць - найкращих у конкурсі бізнес - планів “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес” та перших  випускниць школи розвитку жіночих стартапів.

 Виживати чи масштабуватись? - це питання, яке стоїть перед кожним підприємцем. Спікерки Ольга Йолтуховська, співвласниця консалтингової агенції Big Mama Business Solutions та партнерка у бізнес-спільноті Board Lviv, та Любов Максимович, голова ГО "Центр "Жіночі перспективи" поділилися своїми думками та стратегіями щодо вирішення цієї проблеми.

 "Якщо не впевнені у власних силах, варто звернути увагу на франшизу," - радить Ольга Йолтуховська. Головне - мати мету і йти до неї. Необхідно проводити стратегічні сесії, щоб швидко реагувати на зміни на ринку. Також бізнес повинен проявляти соціальну ініціативу та мати соціальну складову.

"Вірити в себе, візуалізувати свій бізнес, підтримувати одна одну," - рекомендує Любов Максимович.

 Представники мікро-, малого та середнього бізнесу об'єдналися та уклали Меморандум про наміри створення громадської спілки "Бізнес Асоціація "ОПЛІЧ". Ця ініціатива спрямована на підтримку та розвиток бізнесу у Львівській  області, створення додаткових робочих місць.

 Показ моделей одягу та сумок від талановитої дизайнерки Олесі Марчук у колаборації з брендом Галини Синявської завершив конференцію.

світлини - Олександри Крупської

Виконавчий партнер Проєкту - Центр "Жіночі перспективи"

↘️ В межах Проєкту  Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmb