ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

Марія МАРИНЕЦЬ: ”Наші вироби з мохом є у понад 20-ти країнах світу.”

Марія МАРИНЕЦЬ: ”Наші вироби з мохом є у понад 20-ти країнах світу.”

Інтерв’ю з співвласницею Містер вуд студіо про те як з безробітних стали підприємцями, вихід на найбільший онлайн - майданчик з продажу хендмейд - товарів, типові помилки у бізнесі і перший грант.

 - Як виникла ідея  започаткувати власну справу? Чим ви займаєтесь? Що виробляє ваше підприємство?

Маринець. Це наш з чоловіком Ростиславом  сімейний бізнес. Наша фірма MR WOOD STUDIO знаходиться у м.Стрий. Виробництво має два напрямки:

1) лазерна порізка та гравірування листових матеріалів ( фанера, пластик, акрил, полістирол, картон, тканина, шкіра та ін.);

2) виготовлення інтер'єрного декору із стабілізованим мохом. Ми робимо панно, годинники, дзеркала, картини, різну сувенірну продукцію.

Як з'явилася ідея?  Ми спочатку вирішили зайнятись лазерною порізкою. Трохи більше ніж 3 роки назад, ми з чоловіком ніде не працювали і на свої заощадження вирішили придбати ЧПУ станок який різав фрезером. Це було дуже довго, на ньому пропрацювали десь півроку. Назбирали грошей, купили перший лазерний станок. Почали займатися декором вийшли на іноземні ринки. Наші вироби з мохом є у понад  20 - ти країнах світу.

-  Ви підприємиця з досвідом, досягли у бізнесі гарних результатів. Що спонукало Вас пройти наш 5-ти денний тренінг “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес”?

Маринець. На навчання я пішла за якісним нетворкінгом, поділитись своїм досвідом, побути у колі починаючого бізнесу, можливо підслухати  які є ідеї,  що можна потім застосувати у себе на виробництві. Навчальна програма називалась "Розпочни та вдосконалюй свій бізнес" і та друга частина мене дуже зацікавила. Ми щодня вчимося.

Тренінг вела Алла Журавель (сертифікована тренерка Міжнародної організації праці -авт.). Були серед учасників люди, які тільки хочуть починати свій бізнес, люди які вже мають досвід. Розповіла про своє виробництво і продукцію. Після завершення взяла участь у конкурсі “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес.”Написала бізнес-план, захистила його і виграла  грант.

-  3000 доларів США - грантова підтримка для переможниці конкурсу “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес. Що змогли придбати за ці кошти?

Маринець.За грантові кошти у співфінансування ми придбали новий лазерний станок. Нове обладнання дозволяє нам робити щодня удвічі більший об'єм одиниць для порізки, відповідно ми нарощуємо масштаби.

-  Це перший ваш грант. Чи складно було підготувати необхідні документи, провести розрахунки, захистити їх перед грантовим комітетом?

Маринець. Процедура отримання гранту не складна. Особливо якщо попередньо було навчання. Тренерка детально пояснювала, розповідала. Якби на початку нашої бізнес - діяльності, три роки назад, таке навчання було, ми б уникнули багатьох помилок.

Більшість підприємців спочатку розпочинає бізнес, закуповує сировину, обладнання, наймаються люди, А потім починають писати бізнес-план. Насправді це неправильно. Ми уже  це зрозуміли. Кожного року пишемо новий бізнес- план. Коли є реальні цифри можна побачити куди рости. Якщо є якісь помилки їх набагато швидше знаходиш, коли є прописані всі цифри.

-  На порозі нового року які у вас плани на майбутнє?

Маринець. Сьогодні ми працюємо над виходом на міжнародні ринки. Працюємо з дизайнерами по всьому світу, продаємо наш декор на найбільшій міжнародній онлайн- платформі продажів хенд- мейд товарів. За останній рік ми виросли порівняно з попереднім у 70 разів. Штурмуємо цю вершину далі, хочемо розвиватись у створені українського бренду.

Виконавчий партнер Проєкту ГО Центр "Жіночі перспективи"

 В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.