ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

Курси перекваліфікації дорослих - важливість дуальної освіти.

Курси перекваліфікації дорослих - важливість дуальної освіти.

Про бізнес - бранч, самореалізацію, вакансії, курси перекваліфікації.

Бізнес - бранч на тему “Курси перекваліфікації дорослих - важливість дуальної освіти” відбувся під час Ярмарку освітніх та кар’єрних можливостей присвяченого Всеукраїнській кампанії “16 днів проти насильства”, організатори - ГО “Центр “Жіночі перспективи” та БО “Благодійний фонд “Рокада”.

 “Економічні питання і насильство тісно пов’язані між собою. Якщо людина економічно незалежна, її важче дискримінувати. Тому так важливо підтримати тих, хто опинився в складній життєвій ситуації, дати їм можливість  швидко відновитись, допомогти самореалізуватись,- сказала у вітальному слові Любов Максимович, голова ГО “Центр “Жіночі перспективи”.

Учасниками бранчу були внутрішньо переміщені особи, роботодавці, безробітні, представники навчальних закладів і   громадських організацій. Присутнім розповіли про  Проєкт Міжнародної організації праці “Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні”. В його межах, у січні 2023 р., створене Львівське регіональне партнерство зайнятості «ОПЛІЧ», що об’єднало представників громадських організацій, органів влади, державних структур, асоціації підприємців для сприяння вирішенню проблем регіонального ринку праці.

З основними  напрямками  роботи партнерства “ОПЛІЧ” ознайомила Любов Максимович.

Підтримка малого та середнього підприємництва. Проведений  Конкурс серед релокованих та місцевих малих і середніх бізнесів на отримання грантової підтримки.  240 тисяч доларів США - бюджет конкурсу.  25 переможців, 10 релокованих бізнесів, 16 місцевих отримали грантову підтримку - 10 тисяч доларів США, на закупівлю техніки, обладнання, інструментів,  тощо.   На створені додаткові робочі місця працевлаштували 50 осіб. Є  вакансії.

Сприяння працевлаштуванню та самозайнятості. 125 осіб пройшли курс ”Розпочни і вдосконалюй свій бізнес”.  27 переможців, 10 внутрішньо - переміщених осіб і 17 місцевих жителів, отримали грантову підтримку до 3000 доларів США для  ведення бізнесу. Передбачена також менторська підтримка для новостворених бізнесів.

Визначення перспективних напрямків бізнесу та кадрових потреб.  На замовлення  “Опліч”  проведено дослідження ринку праці Львівської області “Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі”.

Впровадження цифрових інструментів. Новостворена цифрова платформа”Опліч”  проходить тестування. На онлайн - ресурсі буде розміщена інформація про інвестиційні об’єкти у Львівській області, програми підтримки бізнесу, вакансії, навчання, тощо

Підтримка вразливих груп населення на ринку праці. Проведення тренінгів для ВПО, шукачів роботи, безробітних  з пошуку роботи, з набуття навичок сучасних професій. Навчання допомагає підвищити їх конкурентність на ринку праці, пришвидшити працевлаштування.

Любов Максимович запросила  організації, установи, підприємства  долучатись до партнерства зайнятості “ОПЛІЧ”. “Тільки разом ми можемо ефективніше сприяти працевлаштуванню і розвитку бізнесу”, - зазначила спікерка.

Результати дослідження ринку праці Львівщини в умовах воєнного стану представила.Ганна Костюк, асистентка Проєкту « Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», експертка з питань фінансів та оподаткування, залучення фінансів для бізнесу.  Якісних  кадрів потребують всі роботодавці.  Особливо  сільське господарство, металообробка, готельна сфера, швейні підприємства. На основі результатів дослідження розроблені навчальні програми для перекваліфікації.

 Ганна Костюк ознайомила присутніх з короткостроковими безоплатними курсами перекваліфікації для жителів Львівщини. Теоретичну частину слухачі будуть здобувати в навчальних закладах профтехосвіти і Львівському Центрі ПТО Державної Служби Зайнятості. Практичні навички  на сучасних виробництвах.

Розпочинаються  курси перекваліфікації за такими спеціальностями: адміністратор - організація роботи з персоналом та обслуговування відвідувачів на підприємствах  ресторанного та готельного сервісу - ДНЧ “Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг”, тривалість курсу - 15 робочих днів;

оператор верстатів з числовим програмним керуванням (металообробка) - Вище Професійне училище №20, тривалість курсу - 2 місяці;

помічник кухаря у закладах готельно-ресторанного бізнесу (технологія приготування холодних страв та закусок) - Бориславський професійний ліцей, тривалість курсу - 1 місяць ( можливість проживання в гуртожитку);

швачка-дизайнер - технологія виготовлення та художнього оздоблення одягу та матеріалів інтер'єрного призначення на сучасних видах швейного обладнання - Львівський Центр ПТО Державної Служби Зайнятості, тривалість курсу - 1 місяць.

Зареєструватись на курси  бажаючі могли одразу на ярмарку. Тут працювала секція ЛРПЗ ”Опліч” . Координаторка тренінгових програм  Юлія Стахів та грант- менеджерка  Наталія Наконечна надавали   відвідувачам індивідуальні консультації з питань освітніх та кар’єрних можливостей. Була нагода поспілкуватись з роботодавцями, ознайомитись з пропозиціями працевлаштування після завершення навчання, дізнатись про наявні  вакансії.

Виконавчий партнер Проєкту ГО Центр "Жіночі перспективи"

↘️ В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії  та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.