ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

Денис Шиленко:

Денис Шиленко: "Немає грошей? Є гранти!"

Про започаткування бізнесу, нову технологію брендування одягу, грантову підтримку, улюблене місце відпочинку у Львові і страхи підприємців .

 - Як з'явилась ідея вашого бізнесу?

Я з Маріуполя, працював у друкарні, де друкували банери, постери, плакати. Мене це зацікавило. У друкарні не було сприятливого середовища для мого розвитку, вирішив відкрити своє і потроху почав з 2016 року. Ми зайнялись виготовленням заготовок для друку на одязі.

У 2022 році у нас було 9 принтерів. Ми виготовляли продукцію для Києва, Маріуполя. Було приємно бачити свою роботу на різноманітних виставках, конференціях.

Виробництво в Маріуполі , в час війни, зруйнове повністю, нічого не залишилось. Вирішив почати спочатку.

- Як вам вдалося виїхати з Маріуполя?

16 березня 2022 року виїхали. Еваюкувались на власному транспорті. Їхали 2 дні через Бердянськ, через окуповані території до Запоріжжя. Там уже зустріли знайомі.

Нічого ми не могли вивезти з виробництва. Русня нічого не дозволяла взяти, добре, що виїхали самі.

- Розкажіть про технологію, що використовуйте для брендування. В чому особливість цього методу?

Це досить нова технологія. Вона з'явилась десь 4 роки.

Зображення переноситься на плівку, запікається і потім можна уже переносити на будь - який одяг з бавовни, синтетики. Це зручно особливо для початкуючого бізнесу, у яких не має багато коштів. Вони можуть у нас замовити таку наклейку з будь- яким логотипом чи назвою і потім самі нанести її на одяг і продавати своїм клієнтам. Виходить досить дешево. Ми допомагаємо іншим підприємцям. Дешева технологія нанесення, навіть в домашніх умовах звичайною праскою заготовку можна нанести на одяг.

- Чому ви вирішили відновити бізнес саме у Львові і як вас тут зустріли?

Я дуже часто бував у Львові, особливо на Новий рік, Різдво ми завжди сюди їхали. Тут збережена культура традицій.

Я через ОLX знайшов ріелтора. Вона знайшла приміщення. Власник приміщення пішов нам на зустріч, ми домовились про розтермінування оплати. Не було авансових платежів, ріелторської винагороди. На той час, це була суттєва допомога. Це дало поштовх, що треба щось робити.

Подобається місто, особливо площа Ринок, молодіжна тусовка. Це те, що відволікає . У складні часи щось має відволікати, десь треба отримувати позитивний заряд.

- Хто є замовниками вашої продукції?

Підприємці, великі і малі, що виготовляють готовий одяг. Також різноманітні благодійні фонди, організації, кав ярні. Робимо також замовлення під ключ.

- Скільки у вас працівників?

5 працівників. Усі переселенці, з Маріуполя, з Донецька, з Харкова. Вони проходили навчання безпосередньо у нас на виробництві.

- Ви отримали грант , як переможець конкурсу, 10 000 доларів США. На що витратили кошти?

Ще одне обладнання купили, DTF принтер для широкоформатного друку. Устаткування потужніше, ніж у нас було.Тепер ми можемо працювати у два рази швидше, ніж до цього.

- Тепер, коли ви вже освоїлись у новому місці, як бачите свою перспективу? 

Бачу перспективу. Ми закупили обладнання, почали з одного зараз у нас три принтери і всі завантажені. Людям подобається якість нашої роботи, людям подобається швидкість нашої роботи. Я думаю купити ще 2 - 3 одиниці обладнання.

До війни в планах було започаткувати франшизу. Ми вже навіть почали до цього готуватись, але завадила війна. Від ідеї не відмовляюсь - зробити франшизу в сфері брендування одягу. У декількох містах відкрити точки виробництва, як франшизу. Думаю, в 5 - 7 обласних центрах. Щоб було обладнання, працівники. Бо є клієнти, які хочуть з нами працювати , але їм незручно що зі Львова, наприклад, до Дніпра йде доставка 2 дні. Коли буде франчиза, це буде зручно найперше клієнту, він в один день зможе виготовити і забрати замовлення.

Дуже багато людей, підприємців, яких знаю по Маріуполю, вони хто де, в Україні і за кордоном. Багато з них бояться відкриватись, бояться прогоріти. Мовляв часи складні, прилетіти може будь- куди, можна все втратити. Треба ризикувати! Можна відновитись у будь- який момент. На власному прикладі я це відчув і пройшов. Немає коштів, є гранти. Треба відкриватись, працевлаштовувати людей, платити податки. Це дуже важливо сьогодні!