ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

БРОНЬОВАНУ ПРОДУКЦІЮ ВИГОТОВЛЯЮТЬ НА ЛЬВІВЩИНІ

БРОНЬОВАНУ ПРОДУКЦІЮ ВИГОТОВЛЯЮТЬ НА ЛЬВІВЩИНІ

Про олімпійський девіз, унікальне виробництво, підприємницький хист, грантову підтримку і амбітні плани.

Citius, altius, fortius - олімпійський девіз. У перекладі з латинської означає швидше, вище, сильніше. Термін “ Citius” Олексій Серов обрав для назви приватної фірми. Було це у 1992 році у Криму. Молодий інженер Серов разом з партнером розпочали бізнес з тюнінгу автомобілів і виготовлення триплексу (скла, що не розсипається на уламки). Згодом налагодили виробництво броньованого скла і спецавтомобілів. Бізнес розвивався успішно.

У 2014 році, після незаконної анексії Криму, О.А.Серов ухвалив остаточне рішення виїхати з півострова. Бізнес - партнер залишався в Криму. Діяти треба було швидко, за олімпійським девізом.

" Я обрав Мелітополь, це промислове місто, можна знайти виробничі кадри. Хтось з нами виїхав з наших працівників"- згадує підприємець.

 У Мелітополі, за 8,5 років, підприємець купив територію, відбудував цехи, збудував 2- х поверхову адмінбудівлю, нові велопарковки. Сімейний бізнес затруднював 55- 75 працівників. Підприємство виготовляло броньоване скло, броньовані автомобілі, броньовані мобільні офіси,тощо.

"Захоплення Мелітополя відбулося дуже швидко. Ми виїжджали з однією валізкою, котом і собакою, кинувши все,- розповідає про початок вторгнення Росії в Україну у 2022р. Анастасія Серова, донька власника, менеджерка підприємства. Підприємці власноруч вивели з ладу електронне обладнання, щоб окупанти не змогли запустити виробництво.

У травні 2022 р. ТзОВ " Ситіус С" юридично відновило свою діяльність на Львівщині. У жовтні запустили виробництво. Виготовлення куленепробивного скла енергозатратний процес. Сировиною є звичайне скло. Для броньованого три і більше шарів з'єднують разом і піддають спеціальній обробці. Розігрів печі - 650- 850 градусів.

"Ми отримали пільговий кредит від львівського Ощадбанку на обладнання. У нас не було коштів, партнери допомогли. Зустріли нас на Львівщині тепло, підтримували всі. Допомагали знайти приміщення. Основне, ми знайшли тут необхідні для виробництва кваліфіковані кадри" - каже О.А. Серов.

Вісім сімей евакуювалися з Мелітополя і продовжують працювати на підприємстві разом з місцевими працівниками.

Виробники, окрім броньованого скла, відновили переобладнання автомобілів. Броньованою можуть зробити будь-яку техніку на колісній основі. Зараз з компанією Пожмашина розпочали виробництво броньованих автомобілів для розмінування. Такі машини необхідні для вивезення вибухових предметів, що неможливо знешкодити на місці. Планують відновити також випуск броньованих машин швидкої допомоги.

До слова, замовлення від волонтерів на підприємстві виконують безкоштовно.

Власники зацікавлені зменшити на виробництві частку ручної праці. За грантові кошти, що отримали, як переможці конкурсу ЛРПЗ “Опліч” серед місцевого і релокованого бізнесів, закупили електрокар і 25 одиниць ручного інструменту. “Раніше шестеро людей вручну переносили готове скло від цеху виробництва до цеху переобладнання.Тепер завантажили механічно, швидко перевезли, розвантажили теж механічно. Безпека готового виробу, безпека працівників, - розповідає Анастасія.- У нас 27 працівників. Ми ще найняли 5 людей,зараз вони проходять навчання безпосередньо на виробництві, згодом будуть працювати на переобладнанні машин."

У жовтні " Цитіус С " проведе випробування нового зразка броньованого скла. Планів багато. Є чудові розробки архітектурного скла. З такого матеріалу можна робити сходи, меблі, будівлі, тощо. І не має сумніву, що все буде зреалізовано. Після Перемоги! " Я, - каже О.А.Серов, - завжди дивлюся тільки вперед".

В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.