ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

Актуальні джерела для розвитку бізнесу - кредити та гранти.

Актуальні джерела для розвитку бізнесу - кредити та гранти.

"Актуальні джерела для відновлення та розвитку бізнесу - кредити та гранти"- тема бізнес-бранчу, що відбувся 18.07.2023 у сесійній залі Львівської міської ради.

Мета зустрічі - ознайомити представників малого та середнього бізнесу з існуючими фінансовими інструментами, державними програмами, міжнародними грантами. Серед учасників бізнес- бранчу були і переможці грантового конкурсу Львівського регіонального партнерства зайнятості "Опліч".

" В межах проєкту Міжнародної організації праці " Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні" ми також провели 6 тренінгів "Розпочни і вдосконалюй свій бізнес" у Львові, Моршині, Самборі. Основам підприємницької діяльності навчали бажаючих сертифіковані тренери Міжнародної організації праці . Для учасників цих тренінгів буде конкурс бізнес- планів на отримання грантової підтримки. Одноразова виплата до 3 тисяч доларів США ,- наголосила Любов Максимович, голова ГО "Центр "Жіночі перспективи"(виконавчий координатор проєкту), презентуючи ЛРПЗ "Опліч"

Існуючі фінансові ресурси для бізнесу найперше презентували учасники партнерства "Опліч"- Львівська міська рада і Львівський обласний центр зайнятості.

Юлія Трохимчук, заступниця начальника відділу ділових індустрій Львівської міськради розповіла про види ваучерної підтримки бізнесу, що надає міськрада під час воєнного стану. Зокрема, ваучери на релокацію, інвестиційні ваучери, ваучери на енергозабезпечення, компенсаційні ваучери, бізнес ваучери для ветеранів і ветеранок.

Руслана Палій, заступниця начальника управління з реалізації активної зайнятості Львівського обласного центру зайнятості поділилась інформацією про діючі компенсації витрат на оплату праці, сплати єдиного внеску суб'єктам малого підприємництва. Розповіла про актуальні державні програми спрямовані на активізацію роботи бізнесу. Попитом у центрах зайнятості користуються також ваучери на навчання для певних категорій населення. На підставі ваучера можна здійснювати перепідготовку, отримати спеціалізацію, підвищення кваліфікації. Вартість ваучера - 26800 гривень. Уже видано понад 600 ваучерів.

Як зазначила грантова менеджера Львівського регіонального партнерства зайнятості "Опліч" Марина Дубініна,-" Відомі, потужні, експерти з різних організацій об'єднали свої зусилля, щоб сприяти збереженню існуючих і створенню нових робочих місць".

Про програми кредитування йшлося у виступі Олександра Богдана, начальника відділу мікро, малого та середнього бізнесу Львівської філії АТ Ощадбанк. Заявку на кредит у цій фінансовій установі можна оформити навіть он-лайн. В пріоритетах кредитування державного банку - переробка, посівна, відбудова, релоковані підприємства. Доступні в Ощадбанку також кредити за державною програмою ДК 5-7-9.

Василь Данилів, керівник бізнес центру Банку Львів ознайомив присутніх з кредитними новаціями. Віднедавна банк надає позики бізнесу, який не має застави. Є кредити на розвиток бізнесу, позики для агробізнесу, на енергозбереження. В банку можна отримати грант від уряду Німеччини до 30 тисяч євро

Про діючі грантові програми розповіла бізнес - тренерка, експертка з питань фінансування та оподаткування Анна Костюк. Зокрема, про державну програму стимулювання бізнесу єРобота, про фінансову підтримку для підприємців Міжнародної організації міграції, про грантову програму Данської ради у справах біженців.

Анна Костюк висловила низку слушних порад

для тих, хто хоче отримати безповоротну фінансову допомогу :

-слідкувати за усім, що є, зібрану інформацію систематизувати;

-для отримання гранту важлива ідея;

-ідея повинна бути логічно розвинена;

-важливо - ознайомлення з вихідними даними проєкту;

-відповідальне ставлення до власної презентації;

- правдива інформація про свій бізнес(звітність, сплата податків, ліміти ФОПу, штрафи, тощо).

Учасники бізнес-бранчу подякували організаторам за корисну, змістовну зустріч.

↘️В межах проєкту МОП "Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні" за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).