ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЬВІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ЗАЙНЯТОСТІ

Агро Буськ. Гектари смакоти, краси і перспективи.

Агро Буськ. Гектари смакоти, краси і перспективи.

Про ягідне господарства, технологію підкорення лохини, сублімовану малину, експерименти з новими культурами, грантову підтримку і пошук агронома.

ТОВ "Агро Буськ" знаходиться у мальовничому місці. Тут багато сонця, горбистий ландшафт і чудова природа.

Підприємці взяли 65 гектарів землі в оренду. Ці землі давно облугували, їх ніхто не обробляв. Розчистили, планували закласти горіховий сад. Згодом з'ясувалось, що грунт для вирощування горіхів не підходить. Вирішили зайнятість ягідництвом і вирощуванням декоративних туй.

Внутрішнє виробництво плодів та ягід задовільняє попит на 64%. Решта продукції завозиться. Імпортозаміщення перспективний напрям.

На 41 гектарі в Агро Буську росте малина, лохина, кукурудза і вічнозелені туї. Продукцію реалізують на гуртових ринках і в торгових мережах.

Перший урожай малини зібрали у 2019 році. Тепер уже не тільки вирощують, а й сублімують малину та іншу продукцію.

Сублімація це такий процес термічної обробки в умовах вакууму. Ягоди піддаються шоковому заморожуванню при низьких температурах - 40, -50 градусів. Ягода при цьому зберігає форму та усі поживні речовини.

Лохину часто називають ягодою довголіття, вона має унікальну дію на людський організм. Ягода досить популярна на ринку, але дуже вибаглива у вирощуванні.

Плантації саджанців лохини на полях господарства висаджені у спеціальний субстрат з привізних інгредієнтів. Коріння кущів на усій площі, а це 21 гектар, під покривним матеріалом.

" Лохина потребує постійного догляду, моніторингу корисних речовин. Регулярно здаємо на аналіз листя, грунт, щоб визначити, що бракує рослині. Постійно коригується програма живлення. Також постійний моніторинг щодо хвороб," - розповідає про технологію вирощування заступник директора Віктор Тимофеєв.

У ягідному бізнесі не варто одразу очікувати на прибутки. Лохина входить у своє максимальне плодоношення на 5 рік. " У першІ роки робили помилки. Ягода нова, спеціалістів обмаль. Навіть якщо брати іноземних фахівців. В Україні інший клімат, грунт,- каже заступник директора.- Якщо говорити про експорт, на сьогодні у нас не вистачає обладнання для сортування, холодильного обладнання і не має товарних партій. Для експорту необхідно буде в майбутньому об'єднуватись з іншими виробниками, створювати кооператив. На теперішній час, за словами підприємця, вигідніше продавати лохину на внутрішньому ринку.

Цьогоріч підприємці започаткували овочеву групу. Висадили 8 сортів кукурудзи, щоб проаналізувати і вибрати найкращі для подальшого вирощування. Готову продукцію уже реалізують через супермаркети.

Плантації насаджень потребують багато вологи , в спеку використовують до 500 кубів води на добу. На території є дві природні водойми і накопичувальний басейн. За грантові кошти, 10 000 доларів США, як переможці конкурсу ЛРПЗ " ОПЛІЧ", підприємці купили насосну станцію. Процес наповнення водою накопичувального басейну, поливу рослин тепер став набагато простішим. До слова, в ягідному господарстві інноваційна система поливу.

У планах ТОВ "Агро Буськ" нарощувати об'єми, збільшувати щороку на 2 гектари посадки культур. Так було у мирний час.

Викликів у воєнний час у бізнесу чимало. Це і обмеження в фінансах на капітальні інвестиції і брак трудових ресурсів і забезпечення енергоресурсами. Попри все, рухаються вперед. Започаткували вирощування салату. Мають уже куди збувати, на чому вирощувати. Шукають агронома.

↘️ В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.